ρεπορτάζ

Θα κάνουμε και έρευνα εκεί έξω. Από τον τόπο μας, το χωριό μας, τη γειτονιά και το σχολείο μας συνεντεύξεις από ανθρώπους που κάτι μάς "είπαν".


Ο Ίκαρος, η ιστορία του και τα πανάκριβα κεραμικά του

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο για τα πιάτα Ίκαρος που πάντα τα βλέπαμε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέραμε την μοναδική τους ιστορία. Παραθέτουμε τις σχετικές φωτογραφίες και απόσπασμα από τη συνέντευξη της Pοδούλας Λουλουδάκη ενώ όλο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε στο σχετικό link της εφημερίδας.Η ιστορία του Ίκαρου μας επιστρέφει σε μια άλλη πιο δημιουργική και παραγωγική Ρόδο. Μια ιστορία φτιαγμένη από σχέδια, χρώματα και ροδιακό χώμα που για να ξετυλιχθεί πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο Δεκέμβρη του 1928 όταν ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρεία I.C.A.R.O από τον τότε δήμαρχο της Ρόδου Αλφρέδο Μπιλλιόττι και μια ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών. Τότε οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν την τεχνοτροπία της Κιουτάχειας που ξεκινάει από το 15ο αιώνα, με τη δημιουργία των γνωστών φαγεντιανών κεραμικών τους. Απ΄ αυτούς τους τεχνίτες κατασκευάστηκαν προγενέστερα τα πιάτα της Λίνδου, όταν εξόριστοι ή φυγάδες του Σουλτάνου εγκαταστάθηκαν εκεί. Αυτή την ίδια τεχνοτροπία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί στον «Ίκαρο» για την κατασκευή και των κεραμικών με τα οποία διακόσμησαν το Καστέλλο της Ρόδου!Το εργοστάσιο που βρισκόταν στη γωνία της πλατείας Μουσείου και της οδού των Ιπποτών μέχρι τον βομβαρδισμό του κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου απασχολούσε 37 εργάτες και παρήγαγε 10.000 αντικείμενα, πιάτα, αγγεία κ.ά. Μέχρι το 1947, που εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Κώστα Χατζηκωσταντή, στα χέρια του οποίου μεσουράνησε και παρέμεινε έως τις 14 Ιουνίου του 1987, ημέρα που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με τη σύζυγό του Φαίδρα.Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/300802/o-ikaros-h-istoria-toy-kai-ta-panakriba-keramika-toy#ixzz3PivWZbAb Ράγκμπι στη Ρόδο

 Μας έκανε εντύπωση το πάντρεμα του αθλήματος με το νησί μας καθώς επίσης και η αμεσότητα της φωτογραφίας που σε καθηλώνει και περνάει τη "δύναμη" του αθλήματος. Διαβάζουμε στο σχετικό link στο facebook (https://www.facebook.com/pages/Rhodes-Knights-Rugby-Club/149177745109567?fref=photo): "Η ομάδα Ράγκμπι "Ιππότες της Ρόδου" ξεκίνησε με όραμα την περαιτέρω εξάπλωση του αθλήματος στο νησί της Ρόδου και της εδραίωσης του."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου