μας "ξενέρωσε"..

Μήπως η διατροφή μας είναι μόδα;


Αναρωτηθήκαμε ποιες είναι οι διατροφικές μας επιλογές και γιατί. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μας άρεσε και δεν μας άρεσε(!) το ακόλουθο:
Μια ρήση λέει ¨είμαστε ότι τρώμε¨, μήπως όμως τρώμε ότι είναι μόδα και ότι ταιριάζει με την εικόνα που θα θέλαμε να προβάλουμε για τον εαυτό μας; Μήπως τρώμε αυτό που θέλουμε να είμαστε; Η αυτοεικόνα μας και το πώς θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι έχει φτάσει να επηρεάζει τα ρούχα που φοράμε, το αυτοκίνητο που οδηγάμε, τα μέρη που συχνάζουμε, μέχρι και το φαγητό που τρώμε. Στις μέρες μας η τροφές που επιλέγουμε να τρώμε έχουν γίνει αντιπροσωπευτικό κομμάτι της εικόνα μας, του τρόπου ζωής μας, της παιδείας μας, ακόμα και της οικονομικής μας ευημερίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερη έμφαση δίνεται στην υγιεινή διατροφή και πιο συγκεκριμένα την μεσογειακή διατροφή. Όλοι ξέρουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, όπως και τα ψάρια. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να αφήνουμε στην άκρη το υποτιμημένο μπριάμ και να προτιμάμε την μελιτζάνα σε πιο γκουρμέ εκδοχές; Μήπως η χωριάτικη σαλάτα δεν είναι πλέον της μόδας και έχει αντικατασταθεί με άλλες σαλάτες, εξίσου υγιεινές και θρεπτικές αλλά πιο ¨στιλάτες¨ με ξηρούς καρπούς -πλούσια πάραυτα σε ω3- και εξωτικά φρούτα; Μήπως το λευκό καρπούζι που συναντάμε σε ακριβά εστιατόρια είναι πιο μοδάτο από το κλασσικό κόκκινο καρπούζι που τρώγαμε παιδιά παίζοντας στις γειτονιές; Είναι ο καταναλωτισμός και ο γευστικός πειραματισμός που μας οδηγεί σε αυτές μας τις επιλογές ή μήπως προσπαθούμε πάρα πολύ για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω; Είμαστε όντως πιο πολιτισμένοι αν τρώμε σούσι και ακριβά γκουρμέ πιάτα από το να τρώμε παϊδάκια στην ταβέρνα ή απλά θύματα της μόδας και μιας καταναλωτικής κοινωνίας; Όποιοι κι αν είναι οι παράγοντες που μας οδηγούν και καθορίζουν αυτές μας τις επιλογές, το θετικό είναι ότι επιστρέφουμε όλο και πιο πολύ στην υγιεινή διατροφή, τρώμε περισσότερα όσπρια και λαχανικά και αφήνουμε πίσω μας όλα τα junk foods που έφεραν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη στη κατάταξη των πιο παχύσαρκων λαών. Ίσως τελικά να χρειάζεται η υγεία να γίνει μόδα για να την ακολουθήσουμε…
Μαρία Κατσαούνη, Ψυχολόγος Υγείας, (MSc)
Πηγή:http://www.psyxology.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου