μαγειρική






















Eίμαστε καλοφαγάδες και ψάχνουμε συνταγές από το ντουλάπι της μαμάς-γιαγιάς και των λοιπών.

ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ



Υλικά για ένα μπουκάλι:
500 γρ χυμός από φρέσκα λεμονάκια
500 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την ζάχαρη με το νερό,
ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει αλλά να μην πάρει βράση.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Στύβουμε τα λεμόνια, σουρώνουμε τον χυμό
και τον προσθέτουμε στο κρύο σιρόπι.
νακατεύουμε καλά και γεμίζουμε γυάλινα μπουκάλια
Τα μπουκάλια τα φυλάμε στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, κουνάμε το μπουκάλι καλά,
γεμίζουμε ένα ποτήρι κατά το 1/3
(ή και λίγο περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας),
απογεμίζουμε το ποτήρι με παγωμένο νερό, προσθέτουμε παγάκια,

ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε!!!
πηγή:http://bettyscuisine.blogspot.gr/2013/03/blog-post_11.html


ΖAΚΥΝΘΙΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ




















Η έμπνευση μάς ήρθε από το βιβλίο κειμένων της Β Γυμνασίου και συγκεκριμένα από το κείμενο του Γ.Ξενόπουλου, Κάποια Χριστούγεννα. Να και η συνταγή!


ΥΛΙΚΑ
  • 1½ κιλό αλεύρι
  • 60 γρ. μαγιά
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 φλ. φλούδες μανταρινιού και πορτοκαλιού ψιλοκομ.
  • 1 φλ. σουλτανίνα
  • 1 φλ. μαύρη σταφίδα
  • ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.σ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύετε την μαγιά σε χλιαρό νερό. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε λίγο αλεύρι, προσθέτετε την μαγιά και ζυμώνετε. Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 12 ώρες ή όλη την νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο και ρίχνετε στην μέση την ζάχαρη, το αλάτι, κάνοντας μία λακκούβα με το χέρι σας και ανακατεύετε. Προσθέτετε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις φλούδες εσπεριδοειδών και το κονιάκ. Ζυμώνετε ρίχνοντας το κρασί ελαφρά χλιαρό. Τέλος, προσθέτετε λίγο-λίγο τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ζυμώνετε δυνατά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας.  Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένη καλά φόρμα του κέικ αδειάζετε την γέμιση και αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε την κουλούρα και ψήνετε για 1 ώρα στους 180ο-190οC περίπου. Βυθίζετε ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε. Στο μεταξύ αραιώνετε μια γερή κουταλιά μέλι με λίγο νερό. Όταν την βγάλετε αφήνετε να κρυώσει λίγο και ραντίζετε την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με ζάχαρη και σουσάμι και στολίζετε με χρωματιστά κουφετάκια και ολόκληρα καρύδια.

Πηγή:http://www.gastrotourismos.gr/


KAΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

Καραμελωμένα μήλα

Τι θα χρειαστούμε;
  • 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
  • 10 μήλα
 Πως τα φτιάχνουμε;
Σε πολύ χαμηλή φωτιά, σιγοβράζουμε τη συσκευασία ζαχαρούχου γάλακτος χωρίς να την ανοίξουμε, σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό για 3 ώρες. Προσέχουμε το νερό στην κατσαρόλα να καλύπτει τη συσκευασία. Το νερό πρέπει να κοχλάζει ώστε η συσκευασία να μην ανακινείται. Μόλις τελειώσει ο βρασμός, αποσύρουμε τη συσκευασία από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει το καραμελωμένο γάλα πριν το ανοίξουμε. Μπορούμε να βράσουμε περισσότερες συσκευασίες, τις οποίες θα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο και πλατύ μπολ. Ξεπλένουμε τα μήλα και περνάμε στην κορυφή τους ξυλάκια για σουβλάκια. Κατόπιν βουτάμε τα μήλα ένα-ένα κρατώντας τα από τα ξυλάκια στην καραμέλα, καλύπτοντας σχεδόν όλη την επιφάνειά τους. Ακουμπάμε τα μήλα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει πριν σερβίρουμε.


ΠΗΓΗ: www.mamapeinao.gr

ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΙ




1ος τρόπος: 

Υλικά :Ρόδι κομμένο στη μέση κατά μήκος

1 στίφτης για χυμό

Εκτέλεση: Μάθετε ένα απλό tip για απολαμβάνετε τα οφέλη του ροδιού όλες τις ώρες. Διαλέξτε έναν καλό και γερό στίφτη για φρούτα. Κόβετε το κάθε ρόδι στη μέση κατά μήκος και στύβετε στον στίφτη μέχρι να βγάλει όλο τον χυμό του. Επαναλαμβάνετε σε όλα τα ρόδια.Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο χυμό σας λίγο ανθρακούχο νερό και λίγη ζάχαρη.


πηγή: www.sidagi.gr/

2ος  τρόπος: 

Ο άλλος τρόπος είναι να αφαιρέσεις τα σπόρια του ροδιού και να τα πιέσεις σε ένα λεπτό σουρωτήρι με ένα βαρύ γουδοχέρι. Ωραία στύβονται και στο εργαλείο που λιώνει τις σκελίδες σκόρδου, αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο γιατί πρέπει να λιώσεις τους σπόρους σε μικρές δόσεις.

πηγή: http://www.dinanikolaou.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου